Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ

Hohle Fels Αφροδίτη Schelklingen, Στην σημερινή Γερμανία, 40 000 π.Χ

Το γλυπτό είναι πιθανότατα το αρχαιότερο των τεχνών, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι απατηλό,, δεν είναι κάτι σαν σκυρόδεμα  και  εμπεριέχει την  χωρική και αισθησιακή φύση. Σε αντίθεση με τα περισσότερα έργα τέχνης , η γλυπτική δεν προσποιείται, δεν αναφέρεται σε μια διαφορετική πραγματικότητα, η οποία είναι μια απεικόνιση ή υπαινιγμός Το γλυπτό είναι απλό  όχι μόνο σε όλη του  την απλότητα αλλά και στην πραγματικότητα Μάλλον επειδή είναι  η πρώτη δημιουργική παρόρμηση που οδήγησε τον  προϊστορικό άνθρωπο στην εφαρμογή ,αδέξια ακόμα, αλλά μοναδικό στα  ιερά γλυπτά του.
Παραμένει  ένα μυστήριο γιατί τα πρώτα έργα τέχνης (γλυπτική και ζωγραφική των σπηλαίων ) προέρχονται από την Κεντρική Ευρώπη, και η «γόνιμη ημισέληνος» δεν  θεωρείται ως το λίκνο του πολιτισμού. Βεβαίως, τα αντικείμενα που θεωρείται από τους ιστορικούς ως  γλυπτό βρέθηκαν στο Μαρόκο και στα  Υψώματα του Γκολάν και αυτό πηγαίνει πίσω τους στη μέση παλαιολιθική (από περίπου 300.000 π.Χ.), αλλά τα αντικείμενα που έχουν αναμφίβολα κατασκευαστεί και λειτουργούν ως λατρεία, και απαιτείται από τον ανάδοχο του τεχνήματος να έχει ένα καλλιτεχνικό ταλέντο έχει αναπτυχθεί σε περιοχές που κυμαίνονται από την σημερινή  Γαλλία μέχρι και τη σημερινή Ουκρανία στην   Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο (40.000 - 14.000 π.Χ.). Γιατί η τέχνη της γλυπτικής και της ζωγραφικής (σπηλαιογραφίες) γεννήθηκε στην Ευρώπη, στη συνέχεια εξαφανίστηκε για εκατό αιώνες και αναβίωσε σε μια διαφορετική μορφή σε διάφορες μορφές σε χώρους  απομακρυσμένων περιοχών αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα - δεν θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να το μάθουμε ποτέ. Μπορούμε όμως να υπολογίσουμε ότι η γλυπτική τέχνη είναι μια έκφραση σχεδόν αυτοφυή δημιούργημα της ίδιας της φύσης του ανθρώπου και λειτουργεί στο περιβάλλον που ζει.
Τυπικά ,μια από τις μορφές τέχνης της Λίθινης Εποχής είναι μια γυναίκα - σύμβολο της γονιμότητας Ειδώλια που ονομάζουμε συμβατικά  "Αφροδίτη" ,έγιναν από ένα μαλακό είδος πέτρας ή από ελεφαντόδοντο, και τα πιο διάσημα παραδείγματα προέρχονται από την περιοχή της  σημερινής  χωρίς να έχουν σχέση με τους λαούς που ζουν πια,  της Αυστρίας, της Γερμανίας, Μοραβίας και της Ουκρανίας.
Βρέθηκε επίσης στην περιοχή των Χετταίων ,ονομασία σήμερα Catal Höyük ,καθιστή μορφή της Μητέρας Θεάς (
για το Catal Huyuk , έχουν διατυπωθεί έντονες αμφισβητήσεις για το κατα ποσο ανταποκρίνονται τα ευρήματα σε μια θρησκεία της μεγάλης μητέρας [Great mother goddess cult]  Ο ερευνητής , ο Βρατανός αρχαιολόγος Ιan Hodder  θεωρεί ότι πολλά συμπεράσματα που είχε βγάλει ο Μελααρτ είναι λάθος. Συγκεκριμένα … το άγαλμα του ναού δεν είναι Μητέρα Θεά),  κατασκευασμένη γύρω από το 7400-7300 π.Χ., είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα της προϊστορικής γλυπτικής για  λατρεία και ανήκει στην τέχνη που δημιουργήθηκε σε ένα καλά οργανωμένο σύνολο ιεραρχικής κοινωνίας. Το παλιότερο όμως όλων είναι ένα συγκλονιστικό αντικείμενο που βρέθηκε στην Ελλάδα στην περιοχή της Μακεδονίας και κατά την γνώμη πολλών είναι ένα ανθρώπινο δημιούργημα κατασκευασμένο  όπως η στρωματογραφική του θέση δείχνει ηλικίας 500-800.000 περίπου ετών. Εκτός από την «Αφροδίτη» έχουν βρεθεί και αρκετά άλλα γλυπτά απόδοσης φαλλού   

Mία αρχέγονη, πιθανότατα ανθρωπόμορφη, αναπαράσταση βρέθηκε στο λιγνιτωρυχείο Καρδιάς
Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ, σε βάθος 10 -12 περίπου μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους Το αντικείμενο ονομάστηκε «Το Πρωτόγλυπτο της Μακεδονίας » και η στρωματογραφική του θέση δείχνει μία ηλικία 500-800.000 περίπου ετών.
                                    
ΠΗΓΗ:http://www.hellinon.net/index.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου