Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΡΗ - ΥΠΗΡΧΕ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ;


Παγωμένο είναι το υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη! Σε αυτό τo συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες της NASA ύστερα από την «εξαφάνιση» (ή, πιο επιστημονικά, εξάτμιση) μερικών μικρών άσπρων κομματιών που ανέσκαψε από τον Βόρειο Πόλο του Άρη το «Ρhoenix Mars Lander», γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης της φύσης του φωτεινού λευκού υλικού. Παρότι η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ ήταν σχεδόν σίγουρη εδώ και 6 χρόνια (από την αποστολή του «Οdyssey») ότι οι προβλέψεις περί ύπαρξης πάγου κάτω από την κόκκινη σκόνη που καλύπτει τον Άρη ήταν σωστές, η τελευταία αποκάλυψη του «Φοίνικα» έγινε δεκτή με εξαιρετικό ενθουσιασμό.
«Με μεγάλη χαρά και περισσή περηφάνια είμαι στη θέση να ανακοινώσω ότι βρήκαμε τις αποδείξεις που ψάχναμε και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό που ανασκάφηκε είναι παγωμένο νερό και όχι κάποιο άλλο υλικό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της αποστολής Πίτερ Σμίθ, ύστερα από την ανασκαφή και φωτογράφηση των κομματιών από το «Ρhoenix Mars Lander».
Οι αρχικές επιφυλάξεις των επιστημόνων ότι η άσπρη γυαλιστερή επιφάνεια -που είχε αποκαλυφθεί ήδη από τις πρώτες ώρες που το ρομπότ-γεωλόγος είχε προσεδαφιστεί στον Άρη- ίσως να ήταν λείος βράχος και ότι τα λευκά κομματάκια τα οποία «έξυσε» από το υπέδαφος ο «Φοίνικας» ίσως να ήταν αλάτι, παραμέρισαν όταν εκτεθειμένα για τέσσερις μέρες στο φως του ήλιου τα κομμάτια πάγου (σε μέγεθος ζαριού)… «εξαφανίστηκαν». «Ηταν κάτι εξαιρετικά πειστικό. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία και όταν αποκαλύφθηκε, όλοι μας αρχίσαμε να χειροκροτούμε», δήλωσε ο Πίτερ Σμιθ.

Το ερώτημα
Το κρίσιμο ερώτημα που εγείρεται τώρα είναι κατά πόσο ο πάγος που ανακαλύφθηκε ήταν κάποτε σε υγρή μορφή, γεγονός που θα μεγάλωνε την πιθανότητα ο Κόκκινος Πλανήτης να φιλοξενούσε κάποιας μορφής έμβια όντα. Για να μπορέσουν να το ταυτοποιήσουν αυτό οι ειδικοί της NASA χρησιμοποιούν τα όργανα του «Φοίνικα», προκειμένου να εξετάσουν αν το χώμα και ο πάγος που έχουν ανακαλυφθεί περιέχουν ανθρακικά και θειικά άλατα, τα οποία δημιουργούνται όταν το νερό βρίσκεται σε υγρή μορφή. Προς το παρόν, πάντως, τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έχει διεξαγάγει το Lander στο κόκκινο χώμα του Αρη δεν ενισχύουν την υπόθεση αυτή.

Οι δύο φωτογραφίες της ίδιας ανασκαφής του «Φοίνικα» ελήφθησαν με 4 αρειανές ημέρες διαφορά. Στην κάτω αριστερή γωνία της πρώτης φαίνονται τα μικρά κομμάτια λευκού υλικού που ανεσκάφησαν. Στη δεύτερη τα κομμάτια αυτά δεν υπάρχουν πλέον και οι επιστήμονες δηλώνουν πεπεισμένοι ότι ήταν κομμάτια πάγου που εξατμίστηκαν. Στη μεγέθυνση (πάνω ) η διαφορά είναι φανερή





 ΠΗΓΗ:http://pneymatiko.wordpress.com/page/357/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου