Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Αυτός είναι ο πιο βαθύς, ο πιο απάνθρωπος και, δυστυχώς, ο πιο παλιός τρόπος με τον όποιο ελέγχονται οι άνθρωποι. Δυστυχώς ο άνθρωπος είναι πολύ ευάλωτος ψυχικά – και αυτό δείχνει πως μάλλον είμαστε ακόμη ανώριμα όντα. Οι εξουσιαστές ολων των εποχών, που γνώριζαν καλά την τέχνη της εξουσίας, επένδυαν εδώ αρκετή από την επιρροή τους. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που αναφέρω παρακάτω, κατάφερναν να αυξήσουν τρομερά τη δύναμη τους:

 1. ΓΟΗΤΡΟ

Το γόητρο εκμεταλλεύεται τα συναισθήματα του φόβου και του θαυμασμού, αυτά που ονομάζουμε συνήθως  <<δέος>>. Με τη γνώση πως οι άνθρωποι αγαπούν τη ζωή τους, πως φοβούνται τους πραγματικά ισχυρότερους και πως θέλουν να βρίσκονται με το μέρος των νικητών, οι δυνατοί όλων των εποχών έμαθαν τον τρόπο να κερδίζουν το πλήθος. Δεν έχει σημασία αν ο <<άρχοντας>> είναι πραγματικά δυνατός, όμορφος , πλούσιος, σημασία έχει να φαίνεται έτσι. Οι ισχυροί όλων των εποχών επένδυαν στην εμφάνιση τους, σε ακριβά ρούχα, σε εκθαμβωτικές στολές, σε όμορφα λάβαρα. Πάρτε για παράδειγμα τα μαύρα ρούχα των Ες- Ες και τις καταπληκτικές πανοπλίες των πραιτοριανών φρουρών του αυτοκράτορα της Ρώμης η των ιπποτών. Μπότες με τακουνιά κάνουν ψηλότερο αυτόν που τις φοραει, σμιλεμένες πανοπλίες στο σχήμα τεράστιων μυώνων για να δείχνουν πανίσχυρο αυτόν που κρύβεται μέσα τους, αστραφτερά όπλα. Όπως ξέρουν όσοι έχουν γίνει αξιωματικοί του πεζικού, μεγαλύτερη σημασία έχει να αστράφτουν τα αρβύλα σου , παρά να δουλεύουν άψογα τα όπλα που διαθέτεις….
Στην εποχή μας το ίδιο πράγμα συμβαίνει με τα οπλικά συστήματα, που διαφημίζονται σαν να είναι αήττητα. Στην ιδια κατηγορία βρίσκονται και τα λεγόμενα υπεροπλα, τα όποια λέγονται αλλιώς και <<όπλα γοήτρου>>, τα όποια δεν έχει σημασία αν υπάρχουν η όχι, φτάνει που τρομάζουν τον πιθανό εχθρό και εμψυχώνουν το στρατιώτη. Φυσικά, μη νομίζετε πως το γόητρο είναι ένα παιχνίδι που παίζεται απλά. Υπάρχουν πολλαπλές τεχνικές εμψύχωσης των στρατιωτών, τεχνικές  απόδειξης στον αντίπαλο της υπεροπλίας και διαφορές άλλες, οι οποίες ισχύουν απαράλλακτες είτε μιλάμε για στρατιωτικές καταστάσεις είτε για εμπορικές. Π.χ. δεν έχει σημασία αν μια εταιρία έχει την ικανότητα να καταλάβει ολόκληρη την αγορά. Ακόμη κι αν δεν  μπορεί να το κάνει, αυτό είναι κάτι που δεν  θα το παραδεχτεί ποτέ. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι της να νομίζουν πως δουλεύουν για τον απολυτό και σίγουρο νικητή – και πως αν τον προδώσουν η αν τον αψηφήσουν, η ζωή τους θα καταστραφεί. Με λίγα λόγια, δεν έχει σημασία αν ο επίδοξος εξουσιαστής έχει πραγματική δύναμη – απλώς, πρέπει να μην παραδεχτεί ποτέ οποιαδήποτε αδυναμία του, να φαίνεται επιτυχημένος και ακμαίος….


2. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ. 
Πριν από χιλιάδες χρόνια ξεκίνησε η δημιουργία ενός ανδρικού προτύπου που είναι λίγο – πολύ ανύπαρκτο. Ο ιδανικός άνδρας είναι πολεμιστής αλλά τρυφερός, λείπει στα ξένα αλλά θυμάται πάντα την αγαπημένη του, δεν μιλαει πολύ αλλά είναι απόλυτα φιλοσοφημένος, είναι έξυπνος αλλά και απόλυτα σταθερός στις απόψεις του ( δυο πράγματα  που κατά τη γνώμη μου είναι τελείως αντίθετα), είναι πλούσιος αλλά τίμιος κτλ. Το πρότυπο αυτό προωθήθηκε έντεχνα, για να επιβάλλει στους άντρες ένα συνεχές άγχος για την εικόνα που παρουσιάσουν στις γυναίκες – πράγμα που αφαιρει αρκετό από το χρόνο τους , την ενέργεια τους  και το χρήμα τους, οπότε είναι κάλος τρόπος ελεγχου τους, , ενώ στις γυναίκες έχει τοποθετηθεί έτσι ένα κριτήριο επιλογής  συντρόφου που δεν θα μπορέσει ποτέ κανένας άνδρας να εκπληρώσει ποτέ, οπότε είναι κι αυτές διαρκώς σε πόλεμο με τους συντρόφους τους  και τον εαυτό τους, γιατί δεν είναι ικανοποιημένες. Έτσι, όλοι οι άνθρωποι είναι σεξουαλικά και συναισθηματικά ανικανοποίητοι και ξοδεύουν όλο το χρόνο τους στην προσπάθεια  να καλύψουν τα συναισθηματικά κενά τους, αφήνοντας κατά μέρος τα όνειρα τους και τις προσπάθειες τους για να φτιάξουν ένα δικό τους τρόπο ζωής.


 3. ΑΓΧΟΣ.
Οι διαρκείς απειλές του  υποτιθέμενου αντιπάλου που πλησιάζει για να σε εκμηδενίσει αν δεν κάνεις τις σωστές κινήσεις, ο διαρκώς μειωμένος χρόνος που σου μένει για να ασχοληθείς με την προσωπική σου εξέλιξη, οι προτροπές να ακολουθεις ένα πρόγραμμα που σου επιβάλλεται αλλά δεν το έχεις σχεδιάσει εσύ, όλοι αυτοί οι <<ψυχαναγκασμοι>> χρησιμοποιούνται συνεχώς για να επιβάλλουν μια κατάσταση τρόμου και άγχους. Αυτή η κατάσταση παραλύει τη θέληση και δημιουργεί έντονες ένοχες. Το άτομο που σκέπτεται συνεχώς όλα τα παραπάνω, είναι το πιο πειθήνιο πιόνι των αρχηγών, που επειδή ξέρουν να σκηνοθετούν τις πράξεις τους << δεν φαίνονται ποτέ να κάνουν λάθη και να ξοδεύουν το χρόνο τους>> ….


4. << ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ>> ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. 

Μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του ανθρώπου είναι η συνήθειας. Αν κάποιον τον ταΐζεις  κάθε μέρα εσύ, στο τέλος γίνετε ανίκανος να φάει μονός του. Αν κάποιον τον μάθεις να ζει σε μια σταθερή θερμοκρασία 24 c. Κάθε θερμοκρασία λίγων βαθμών πάνω η κάτω του φαίνεται κόλαση. Λίγοι είναι οι άνθρωποι που έχουν την θέληση και την ενέργεια που απαιτείται για να σπάσουν τις συνήθειες τους. Έτσι, οι εξουσιαστές συντηρούν τους υποτακτικούς τους σε σταθερές καταστάσεις και τους απειλούν υποσυνείδητα  πως αν σταματήσουν να υπακούουν, αυτή η σταθερή κατάσταση θα τελειώσει. Στη πραγματικότητα ο άνθρωπος είναι ένα πλάσμα που μπορεί να αντιμετωπίσει το χάος με μεγάλη άνεση. Αν δεν τολμήσει όμως να το κάνει ποτέ, δεν γνωρίζει τη δυνατότητα του αυτή. Οι πιο ανέντιμοι εξουσιαστές, προκαλούν πραγματικό εθισμό στους κατώτερους τους, χρησιμοποιώντας από παροχή απολαύσεων μέχρι πραγματικές ναρκωτικές ουσίες.


 5. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ.
Όσο κι αν μοιάζει απαραίτητη, η εξειδίκευση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχεις αδύναμους και φοβισμένους υπαλλήλους. Η ολοκληρωμένη παιδεία δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να κινηθεί σε όποιον τομέα αποφασίσει αυτός. Η απόλυτη εξειδίκευση είναι ένας ισχυρός υποσυνείδητος δεσμός. Για παράδειγμα ενας μηχανικός με ειδίκευση στην κατασκευή ολοκληρωμένων θα βρει δουλειά μόνο σε πέντε εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη, ενώ ένας στρατιωτικός με ειδίκευση στις νάρκες μπορεί να δουλέψει μόνο για το στρατό.

       ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΗ ΓΗ,Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ,ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. ΣΕΛ.101-102-103.

        Δεν υπάρχουν σχόλια:

        Δημοσίευση σχολίου