Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΟΠΟΥ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ



ΝΑΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ίσως να έχετε προσέξει ότι σε κάθε αρχαιολογικό χώρο υπάρχει μέσα, η διπλά μια εκκλησία – μικρή η μεγάλη. Και ίσως να έχετε ακούσει, επίσης, πως είτε πολλές εκκλησίες έχουν κτιστεί επάνω σε (αρχαίο) ελληνικούς ναούς, όπως προαναφέραμε, αφού πρώτα τους κατέστρεψαν, είτε τους μετέτρεψαν σε χριστιανικούς.
Αυτό συνέβη για δυο λογούς. Ο ένας είναι η μανία και ο φανατισμός των Χριστιανών καθώς και η εξουσία που τους καθοδηγούσε να τα κάνουν όλα αυτά. Ο δεύτερος λόγος είναι πως ήθελαν να <<εξαγνίσουν>> το χώρο από την ειδωλολατρία των Αρχαίων, να επιβάλλουν με τη βία αυτό που ήθελαν και , κυρίως, να <<κλέψουν>> τη δύναμη των περιοχών αυτών.
Τα αρχαία Ιερά κτιστήκαν σε σημεία που έχριζαν ιδιαίτερης προσοχής και σεβασμού από τους Αρχαίους, εκεί που έβλεπαν η που πίστευαν πως εκδηλωνόταν η απεικόνιση των θεών τους, πως <<εξέπεμπαν>> θεραπευτικές η μαντικές ιδιότητες. Και όλοι αυτοί οι χώροι και οι τόποι συνδέονταν με την έννοια της Ιερής Γεωγραφίας, Πολεοδομίας και Ισοδύναμης.

Το βιβλιο της αγνωστης Ελλαδας, ΙΕΡΑ ΕΛΛΑΣ, εκδοσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ, Η γεωμετρια των θεων, ΟΠΟΥ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΠΥΡΟΣ ΜΑΚΡΗΣ,Σελ. 105-105

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου