Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑ- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ?


             

                    Πρώτα τι δεν είναι δια- πληροφορία: Η  <<θεωρία των δια- πληροφοριών>> δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη γνωστή << θεωρία των πληροφοριών>>.   Γιατί η δια- πληροφορία (διαμορφωτική πληροφορία) δεν είναι πληροφορία με τον επιστημονικό τρόπο η τον καθημερινό ορισμό του όρου.
Δεν είναι ούτε γνώση που λαμβάνουμε για κάποιο γεγονός η συμβάν, ούτε ένα πρότυπο που επιβάλλεται σε ένα κανάλι μετάδοσης, ούτε η μείωση της αβεβαιότητας για πολλαπλές επιλογές. Οι πληροφορίες – με την έννοια της γνώσης για πράγματα και συμβάντα- μπορεί να μεταφέρονται από τις δια-πληροφορίες, αλλά οι ίδιες οι δια-πληροφορίες διαφέρουν από τις συνηθισμένες πληροφορίες.

Τι είναι η δια- πληροφορία: Είναι μια λεπτή, ημι-ακαριαία, με παροδική και μη ενεργειακή σύνδεση ανάμεσα σε πράγματα που βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις στον χρόνο και σε γεγονότα που συμβαίνουν σε διαφορετικές στιγμές του χρόνου. Τέτοιες συνδέσεις ονομάζονται <<μη τοπικές>> στις φυσικές επιστήμες και << διαπροσωπικές>> στην έρευνα συνειδητοτητας.  Οι δια- πληροφορίες συνδέουν πράγματα μεταξύ τους (σωματίδια, άτομα, μόρια, οργανισμούς, οικολογίες, ηλιακά συστήματα, ολόκληρους γαλαξίες, καθώς και τη νόηση και τη συνειδητοτητα που συνδέεται με μερικά από αυτά τα πράγματα) ανεξάρτητα από το πόσο μακριά βρίσκονται μεταξύ τους και από το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τότε που δημιουργήθηκαν οι συνδέσεις ανάμεσα τους.
 Η νεα επιστημη και το Ακασικο Πεδιο,εκδοσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ, Ervin Laslo,σελ.67

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου